Βιώσιμα Αρώματα: Από την Έννοια στην Πράξη

Βιώσιμα Αρώματα: Από την Έννοια στην Πράξη

Τι πραγματικά σημαίνει η βιωσιμότητα στα αρώματα - και πώς να αγοράζετε αρωματικά προϊόντα με συνείδηση?

Οι αρωματοποιοί και οι καταναλωτές ζητούν διαφάνεια από τις εταιρείες, ενώ παρατηρείται κινητοποίηση προς πιο συνειδητές πρακτικές εντός της βιομηχανίας αρωμάτων.

Καθώς προσπαθούμε να ορίσουμε  τι ακριβώς είναι ένα "βιώσιμο άρωμα", η έννοια της βιωσιμότητας στα αρώματα αναπτύσσεται διαρκώς και πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο από τους παραγωγούς αρωμάτων όσο και από τους συνειδητούς καταναλωτές.

Aυτό που αρχικά φαινόταν αρκετά ασαφές έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια. Με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Σχεδίου και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως κατευθυντήριες γραμμές, γίνεται όλο και πιο εμφανές το αυξανόμενο ρεύμα των βιώσιμων αρωμάτων



Μύθοι & Αλήθειες

  1. Τα 100% φυσικά αρώματα είναι πάντα καλύτερα για το περιβάλλον και, επομένως, πιο βιώσιμα

    Ενα 100% φυσικό αρωματικό  δεν είναι απαραίτητα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ούτε κοινωνικά ή οικονομικά πιο βιώσιμο.

    Οι προμηθευτές των πρώτων υλών υπογραμμίζουν τη χαμηλή απόδοση ορισμένων αιθέριων ελαίων, τα οποία απαιτούν σημαντικό όγκο φυσικών πόρων για την παραγωγή τους, κάτι που αυξάνει αρχικά το κόστος αυτών των συστατικών. Εάν προσθέσουμε σε αυτό τις συνθήκες εργασίας σε ορισμένες χώρες προέλευσης αυτών των συστατικών, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μη βιώσιμο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία.

    Επιπλέον, η ποιότητα των φυσικών πρώτων υλών συχνά υποβαθμίζεται από προβλήματα υδατικών πόρων και αλλαγές στο κλίμα, καθιστώντας την παραγωγή τους ασταθή. Σε πολλές περιπτώσεις, τα φυσικά συστατικά έχουν μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα, καθώς η παραγωγή τους είναι αποκεντρωμένη. Για παράδειγμα, το γιασεμί πρέπει να εισάγεται από τη Μαδαγασκάρη, αυξάνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα λόγω των μεταφορών.

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε αυτούς τους τύπους φυσικών αρωμάτων;
    Όχι, για παράδειγμα, ένα απόλυτο τριαντάφυλλο ή μια καλή ντερκολορίζα είναι ουσιαστικά συστατικά που προσθέτουν πολυπλοκότητα και βάθος στα αρώματα. Για αυτόν τον λόγο, η αναζήτηση ενός αρώματος 100% φυσικού δεν πρέπει απαραίτητα να είναι απόφαση βασισμένη στη βιωσιμότητα".

  2. Οτιδήποτε περιλαμβάνει ένα "χημικό" ή "συνθετικό" συστατικό στο όνομά του είναι επιβλαβές για την υγεία

    Η βιομηχανία καλλυντικών και φροντίδας του σπιτιού υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς για να διασφαλίσει την ασφάλεια των προϊόντων.  Πολλοί καταναλωτές το αμφισβητούν αυτό λόγω έλλειψης γνώσης.

    Συχνά πιστεύεται ότι ένα συνθετικό συστατικό είναι πιο επιβλαβές από ένα φυσικό επειδή παράγεται χημικά. Ωστόσο, ορισμένα φυσικά συστατικά περιέχουν ίχνη συστατικών που έχουν καταταχθεί ως επικίνδυνα, κάτι που καταφέρνουν να αποφεύγουν ορισμένα συνθετικά προϊόντα.

    Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια ισχυρή πραγματικότητα πίσω από τη χρήση φυσικών συστατικών, όχι μόνο λόγω της αρωματικής τους πολυπλοκότητας, αλλά και λόγω του οικονομικού δικτύου στο οποίο βασίζονται. Αυτή η βιομηχανία παρέχει επισιτιστικό εισόδημα για πολλούς αγρότες που σέβονται και φροντίζουν προσεκτικά τη γη τους, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία σε αυτά τα συστατικά. Λόγω όλων αυτών των παραγόντων, η λύση δεν είναι σαφώς να τα εξαλείψουμε, αλλά, αντιθέτως, να επιλέξουμε φυσικά συστατικά που πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας. 

  3. Τα απόβλητα είναι πάντα ρυπαντικά.

    Εδώ εμπλέκονται οι σχετικοί όροι που σχετίζονται με το upcycling. Με αυτό, εννοούμε τόσο τα συστατικά όσο και το ανανεώσιμο άνθρακα, αναφερόμενοι στην πρωταρχική αξία αυτών των συστατικών, που αμφισβητεί την παραπάνω διαπίστωση. Ας εξετάσουμε πιο κοντά τι σημαίνει όλο αυτό.

    Στην παραγωγή ανανεώσιμων συστατικών, χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες τα υποπροϊόντα ή τα απόβλητα από άλλες βιομηχανίες ή από την κατασκευή άλλων συστατικών. Αυτό συμβαίνει στις βιομηχανίες ξύλου, χαρτιού, εσπεριδοειδών, και, για να πάρουμε ένα παραδειγματικό παράδειγμα, στα απόβλητα που προκύπτουν από την εξαγωγή αιθέριων ελαίων. Αυτά τα απόβλητα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη συστατικών για αρώματα, δίνοντας έτσι νέα αξία στα απόβλητα και προωθώντας την κυκλική οικονομία.

    Συνοπτικά, η βιωσιμότητα εξαρτάται από τόσο πολλούς διάφορους παράγοντες και λεπτομέρειες. Δεν είναι όλα τα φυσικά προϊόντα βιώσιμα απλώς επειδή είναι φυσικά, και αυτή είναι μια δύσκολη έννοια να κατανοηθεί. Γι' αυτό τον λόγο, συνεχώς εμφανίζονται νέοι κανονισμοί και οδηγίες που θα βοηθήσουν στον εναρμονισμό και τον καθορισμό του όρου "βιωσιμότητα" στη βιομηχανία των αρωμάτων. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τους ρυθμιστικούς φορείς, καθώς και τη δέσμευση και τη διαφάνεια των κατασκευαστών.

    Κατά τη δημιουργία ενός αρώματος, δεν είναι σημαντικό μόνο για τους αρωματοποιούς να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά και για τους καταναλωτές να κατανοούν ότι όλα δεν είναι όπως φαίνονται όταν πρόκειται για τη βιωσιμότητα, και ότι η βιωσιμότητα είναι ένας ευρύς όρος με πολλούς παράγοντες προς εξέταση. 

Επιστροφή στο ιστολόγιο